Home

Nieuws 179 x bekeken

Nieuwe Telen rendabel voor aubergine

Wageningen – Ook bij aubergine zijn investeringen in het Nieuwe Telen terug te verdienen.

Dat blijkt uit een vooronderzoek van Wageningen UR Glastuinbouw, in een door EL&I en PT gefinancierd project. Berekeningen tonen aan dat met buitenluchtaanzuiging en ontvochtiging, in combinatie met dubbele schermen, 26 procent energie valt te besparen. Zonder minimumbuisgebruik is zelfs 47 procent haalbaar, al is dan een externe CO2-bron noodzakelijk. Bij compensatie van gemiste warmte door de wegvallende minimumbuis is de besparing nog steeds 42 procent.

Met de beschikbare subsidies vallen de extra investeringen die nodig zijn om deze manier van klimaatregeling mogelijk te maken, volgens LEI-berekeningen terug te verdienen.

Peter Visser

Of registreer je om te kunnen reageren.