Home

Nieuws 303 x bekeken

Neerslagrecord op 28 juni

De Bilt - Op de dag dat er grote onweersbuien over het land trokken, afgelopen dinsdag, viel er in Herwijnen in de Betuwe 100 millimeter neerslag, waarvan 79 in een uur tijd.Een dergelijke hoeveelheid wordt op een willekeurige plaats in ons land minder dan eens per honderd jaar overschreden. Dat liet het weerinstituut KNMI donderdag weten.

In de hele maand juni viel bij het KNMI-station in Herwijnen 155 millimeter. Gemiddeld viel er in ons land in juni 95 millimeter neerslag, tegen 68 millimeter normaal.

Het extreem warme weer van maandag en dinsdag werd, zoals voorspeld door de weerdienst, afgestraft met forse onweersbuien. Bij Kaatsheuvel werd een windhoos waargenomen. Lokaal viel hagel met een diameter van 3 centimeter. In totaal registreerde het KNMI die dag 75.000 bliksemontladingen.

De twee dagen dat het extreem warm was, waren voor een groot deel van ons land tropisch te noemen. In Hepsel en Eindhoven werd op 28 juni de landelijk hoogste temperatuur gemeten: 34,5 graden. In de nacht van 27 op 28 juni daalde de temperatuur op een paar plaatsen niet verder dan tot 20 graden. Dat is extreem hoog en uitzonderlijk voor de tijd van het jaar.

De maand juni was in zijn geheel aan de warme kant, aldus het KNMI. De zon scheen ruim 215 uur, tegen 201 uren normaal en was het meest te zien in het Waddengebied. In het oosten en zuidoosten scheen de zon het minst.


Of registreer je om te kunnen reageren.