Home

Nieuws 170 x bekeken

'Nederlandse kiemgroentensector lijdt schade'

Broek op Langedijk - De Nederlandse kiemgroentesector lijdt schade door het nieuws dat taugé mogelijk de bron is van de Ehec-besmetting in Duitsland.

Dat zei Cor Hurkx van Evers Specials-Taugé, de grootste taugételer van Nederland, maandag namens de complete sector tijdens een persconferentie in Broek op Langedijk.

De omvang van de schade tot nu toe kan Hurkx nog niet inschatten, maar het aantal bestellingen in Nederland en met name Duitsland is volgens hem flink gedaald. Zo’n 40 procent van de Nederlandse taugé gaat naar Duitsland.

"We hebben nog geen producten hoeven weggooien, maar dat gaat de komende dagen ongetwijfeld gebeuren”, vervolgde Hurkx. Hij baalt dat complete productgroepen schuldig worden gemaakt, zonder dat de oorzaak van de Ehec-besmetting definitief is vastgesteld. "Eerst de glastuinbouw, nu de kiemgroenten. Onterecht, want ik durf te garanderen dat Nederlandse kiemgroenten 100 procent veilig zijn."

Hurkx benadrukte dat alle Nederlandse telers gecertificeerd zijn en intensief worden gecontroleerd. Uit preventieve tests bij Nederlandse kwekers werden maandag bovendien geen besmette kiemgroenten aangetroffen.

De eerste Ehec-test bij het verdachte biologische kiemgroentebedrijf in de Duitse deelstaat Nedersaksen leverden maandag nog niets op. Van de 40 monsters kwamen er 23 goed uit de test, 17 monsters moeten nog worden getest. Hurkx: "Het is enorm belangrijk dat snel duidelijk wordt wat de besmettingsbron is. Dan ontstaat er eindelijk rust voor iedereen.”

De Nederlandse kiemgroentesector bekijkt in een later stadium wat de compensatiemogelijkheden voor de geleden schade zijn.
Kiemgroentes zijn de eerste scheuten die ontstaan uit zaadjes of bonen die met water in aanraking zijn gekomen. Taugé en alfalfa vormen samen de meerderheid van de 21 soorten kiemgroente die voor consumptie worden gebruikt. In Nederland zijn ongeveer tien bedrijven gespecialiseerd in de productie van kiemgroentes.

Of registreer je om te kunnen reageren.