Home

Nieuws 193 x bekeken

Monsanto ziet nettowinst 77 procent stijgen

St. Louis - Monsanto heeft in het laatste kwartaal een nettowinst geboekt van 680 miljoen dollar (474 miljoen euro), 77 procent meer dan een jaar eerder.

De omzet van de grootste producent van zaaigoed ter wereld steeg 21 procent tot 3,59 miljard dollar (2,5 miljard euro). Het bedrijf profiteert van een sterke vraag in Zuid- en Noord-Amerika. Opvallend is dat Monsanto weer geld verdiend (52 miljoen euro) met de meest verkochte herbicide ter wereld, Roundup. In 2010 verloor Monsanto nog meer dan 121 miljoen euro met de verkoop van Roundup. De prijs van het product was ingestort door de komst van een groot aantal vooral Chinese concurrenten. Wellicht is Monsanto te agressief geweest in de verkoop van het op glyfosaat gebaseerde product. Een commissie van beurswaakhond SEC onderzoekt ongeoorloofde verkooppraktijken door Monsanto in de jaren 2009 en 2010.

Monsanto zag de omzet van zaaigoed 10 procent stijgen tot 1,8 miljard euro. De omzet met maiszaad steeg 10 procent tot 780 miljoen euro, en de omzet met sojazaad steeg tot 380 miljoen euro. De omzet van de divisie die agrochemicaliën maakt is meer dan 50 procent gestegen tot 655 miljoen euro. De divisie is vrijwel geheel afhankelijk van de verkoop van Roundup.

Monsanto verwacht dat verkopen relatief sterk zullen blijven omdat prijzen voor akkerbouwgewassen vrij hoog zijn en blijven. De nadruk ligt op relatief omdat het komende kwartaal normaliter wat zwakker is.

Of registreer je om te kunnen reageren.