Home

Nieuws 483 x bekeken

Ministerie geeft vrijwaringsdocument Ehec

Den Haag – Het ministerie van ELI heeft officiële verklaringen uitgegeven waarin de Voedsel en Waren Autoriteit (de Plantenziektenkundige Dienst) officieel verklaart dat geen Ehec-besmettingen zijn aangetroffen op Nederlandse groenten in teelt, handel en supermarkten.

De verklaring geldt voor de groep STEC-bacteriën, maar met name Ehec. Vrijdag hebben partijen in de groente en fruit met het ministerie gewerkt aan de verklaring die op de website van VWA te vinden is. Het ministerie raadt handelspartijen aan deze te printen en mee te sturen. De afgelopen week werd ondermeer door onzorgvuldige meldingen van de Europese Commissie Ehec in verband gebracht met Nederland.

Door te verwijzen naar de website kan een handelsbedrijf de geldigheid van het document aantonen. Het wordt afgeraden garanties te geven aan afnemers die Ehec-vrije garanties willen. Dat kan immers implicaties hebben voor de aansprakelijkheid. Vrijdag gaf de VWA opnieuw een bericht uit dat in de laatste monster nog altijd geen Ehec-bacterie is aangetroffen. De VWA blijft publiceren over de extra controles.

Opvallend is dat de verklaring van VWA bekrachtigd is middels een stempel dat nog melding maakt van het ministerie van LNV en Plantenziekenkundige Dienst. Die organisaties zijn opgegaan in het ministerie van ELI en VWA.

Of registreer je om te kunnen reageren.