Home

Nieuws 225 x bekeken

Minder glastuinders staken activiteit in 2010

Den Haag – Het aantal bedrijven in de glastuinbouw (inclusief champignons) daalde in 2010 met bijna 6 procent. Het aantal bedrijfsbeeïndigers was in 2009 iets groter.

Dat blijkt uit een berekening van het landbouw economisch instituut (LEI), gepubliceerd in het Landbouw Economisch Bericht. Op grond van CBS-statistieken concludeert het LEI dat er, ten opzichte van 2009, sprake is van een daling van bijna 6 procent. Daarmee wordt de glastuinbouw nog wel het hardst getroffen van alle landbouwsectoren. Ter vergelijking: in de vollegrond daalde het aantal met 3,9 procent.

In 2009 waren er nog ruim 4.800 bedrijven actief in de glastuinbouw (inclusief champignons). In 2010 is dat aantal gedaald tot een kleine 4.600.

Volgens de onderzoekers is de sterke daling te wijten aan de slechte bedrijfsresultaten over de afgelopen jaren, met een dieptepunt in 2009. In dat jaar lag het aantal bedrijfsbeëindigingen overigens een stuk hoger. Volgens het LEI waren er in 2008 nog ruim 5200 bedrijven actief. Dat daalde in 2009 met 7,4 procent.

Verder concludeert het instituut dat het aantal faillissementen in de land- en tuinbouwsector weliswaar is gestegen, maar nog altijd een marginaal verschijnsel is.

Of registreer je om te kunnen reageren.