Home

Nieuws 160 x bekeken

’Medewerkster verdacht bedrijf besmet met Ehec’

Bienenbüttel – Een medewerkster van het kiemgroentenbedrijf Gärtnerhof in het Duitse Bienenbüttel is besmet met Ehec van het type O104.

Het is onduidelijk of de medewerkster besmet is geraakt door kiemgroenten of dat zij de bron is van verdere besmettingen. ”Waar ze de ziekte heeft opgelopen, dat is de 100.000-euro-vraag”, aldus een woordvoerder van het landbouwministerie van Niedersachsen.

Het kiemgroentebedrijf is onderwerp van diepgaand onderzoek naar de bron van de Ehec-bacterie. De bacterie is tot nog toe niet gevonden op het bedrijf.

Het onderzoek richt zich op drie sporen. Op zaadgoed dat uit achttien verschillende bronnen komt: uit Duitsland, uit Zuid-Europa en uit Azië. Op verspreiding door de medewerkster, en op de aanwezigheid van de E.coli in bijvoorbeeld het water waarop de groenten kiemen.

Het bedrijf maakt geen gebruik van dierlijke mest, zegt het ministerie. De kiemgroenten worden opgekweekt bij 28 graden Celsius in water. ”We controleren alle plekken op het bedrijf waar de bacterie zich zou kunnen verstoppen”, aldus een woordvoerder van het ministerie.
Het bedrijf is verdacht omdat veel sporen naar de kiemgroenten wijzen. Bij vier hotels, twee bedrijfskantines in Darmstadt en Frankfurt, een restaurant in Lübeck, en een golfkantine heeft het bedrijf kiemgroenten geleverd en zijn gasten ziek geworden.

Of registreer je om te kunnen reageren.