Home

Nieuws 169 x bekeken

Lidstaten dwingen Ciolos tot hogere compensatie

Den Haag – Eurocommissaris Dacian Ciolos verhoogt op aandringen van de lidstaten het compensatiebedrag voor de door de Ehec-bacterie getroffen tuinbouwsector.

Dat maakte hij dinsdag bekend na afloop van een ingelaste top in Luxemburg. Aanvankelijk wilde Ciolos 150 miljoen euro beschikbaar stellen, maar dat vonden veel landen onvoldoende. Daarop zegde hij toe met een nieuw voorstel te komen. Begin volgende week moet de regeling in werking treden. Aan welk bedrag hij nu denkt, wil hij niet bekendmaken.

Ook over de wijze waarop het geld over de lidstaten wordt verdeeld, hield Ciolos zich op de vlakte. “Wij denken nog na over de beste methode”, zei hij tijdens een persconferentie. Duidelijk is wel dat de Europese Commissie zeker niet 100 procent van de schade zal vergoeden. Volgens Ciolos is dat binnen de huidige regelgeving en begroting niet mogelijk.

Naast het nog vast te stellen compensatiebedrag neemt de Commissie nog andere maatregelen. Zo worden de eisen voor tuinders om gebruik te maken van nationale regelingen via producentenorganisaties (PO’s) versoepeld. Ondernemers hoeven niet meer per se lid te zijn van een PO om in aanmerking te komen voor steun; zij moeten dan wel een contract sluiten. Ook vervallen de plafonds van maximale interventie bij de getroffen productgroepen.

Op het gebied van promotie van de sector wil Ciolos de selectieprocedure van de programma’s die de Commissie gaat financieren, versnellen. In de herfst moet dit proces gereed zijn, zei hij.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.