Home

Nieuws 379 x bekeken

Lewandowski: minder geld naar GLB

Brussel – Het Europees landbouwbudget moet blijven dalen, vindt begrotingscommissaris Janusz Lewandowski. Maar de tweede pijler van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) wordt niet geschrapt.

Naar verwachting presenteert de Europese Commissie woensdag haar voorstellen voor de nieuwe meerjarenbegroting (2014-2020). Het budget voor het GLB staat onder druk nu veel lidstaten hun afdracht aan Brussel willen verminderen. In een interview met de agrarische nieuwssite Agra Europe zegt Lewandowski dat het onvermijdelijk is dat er minder geld voor landbouw beschikbaar komt.

”Om geld te vinden voor immigratie, onderzoek en ontwikkeling, energienetwerken, energiezekerheid en klimaatverandering moeten we de verdeling van de middelen veranderen”, stelt hij. ”Daarom vind ik dat het aandeel van de landbouw moet blijven dalen. Landbouwsteun is afgenomen van 80 procent van het totale Europese budget in de jaren 70 naar 40 procent nu.”

Toch is zal de tweede pijler van het GLB, voor plattelandsontwikkeling, niet worden geschrapt. Vorige week gingen er geruchten dat de Europese Commissie erover denkt daar flink het mes in te zetten, maar dat is volgens Lewandowski niet aan de orde. Landbouwcommissaris Dacian Ciolos zei eerder al hetzelfde.

Wel onderdeel van de plannen van de Commissie is een voorstel voor de invoering van Europese belastingen. Om minder afhankelijk te worden van de lidstaten, is Brussel op zoek naar alternatieve financieringsbronnen. Gedacht wordt vooral aan een belasting op financiële transacties, meldt de Financial Times. Ook een heffing op vliegtickets behoort tot de mogelijkheden.

Of het ooit zover komt dat de Europese Unie zelf belastingen gaat opleggen, valt te betwijfelen. Hoewel veel lidstaten maar al te graag minder geld aan Brussel willen betalen, voelen zij er tegelijkertijd niets voor juist meer macht af te staan. Ook Nederland heeft zich hier negatief over uitgelaten.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.