Home

Nieuws 184 x bekeken

LTO wil verlenging opkoopregeling groente

Den Haag – LTO Nederland pleit voor een verlenging van de opkoopregeling voor een aantal groenten via het Europese noodfonds dat vandaag afloopt.

De Ehec-crisis lijkt over het hoogtepunt heen, maar de naweeën zijn sterk. De afzet blijft fors achter

Met de interventiemogelijkheid van de Europese Unie, die deze donderdag afloopt, kunnen tuinders voorkomen dat de rest van de productie tegen bodemprijzen moet worden afgezet. ”De vraag is nog lang niet op het oude niveau en daar hebben alle schakels in de keten last van”, zegt voorzitter Nico van Ruiten van LTO Noord Glaskracht. ”Er wordt nu nog veel gestort en de te verwachten opbrengstprijzen voor volgende week zijn dramatisch slecht.”

Zonder deze tijdelijke marktmaatregel van Brussel loopt de schade voor Nederlandse teeltbedrijven dit seizoen op naar 350 miljoen euro, meldt LTO. De teller staat nu al op 110 miljoen euro, waarvan 19 miljoen wordt vergoed door de Europese Unie. Volgens handelsbedrijven is de schade zonder vergoeding tot nu toe 80 miljoen euro.

Het herstel van het consumentenvertrouwen in verse Nederlandse groenten als tomaten en komkommers duurt veel langer verwacht. De vraagt trekt in Duitsland aan, maar de afzet is nog 30 tot 40 procent onder het normale niveau. Het storten van tomaten, komkommers en sla gaat in Nederland nog steeds door.

Van Ruiten: ”We zitten midden in de piek van het oogstseizoen. Ik ben zeer zorgelijk over de financiële situatie op honderden tuinbouwbedrijven. Daar moet snel verandering in komen, anders gaan heel veel bedrijven omvallen. Daar is niemand bij gebaat.”

Tot en met week 25 is 40 miljoen kilo groenten voor interventie aangemeld. Er is 25,6 miljoen kilo tomaat, bijna 13 miljoen kilo komkommer, 966 ton paprika en ruim 112 ton sla uit de markt genomen. Van een aantal andere producten, zoals bloemkool en aubergine, zijn kleinere hoeveelheden vernietigd.

Of registreer je om te kunnen reageren.