Home

Nieuws 273 x bekeken 1 reactie

LTO: Geen argumenten om ontwikkeling veehouderij te remmen

Den Haag - Er is geen relatie tussen veehouderijbedrijven en gezondheidsrisico’s voor omwonenden. Dat concludeert LTO op basis van het onderzoek naar de mogelijke effecten op de gezondheid van omwonenden van intensieve veehouderij, dat vandaag aan de Tweede Kamer is gestuurd.

”Uit een oogpunt van volksgezondheid zijn er dus geen argumenten om bedrijfsontwikkeling in de intensieve veehouderij af te remmen of te blokkeren”, zegt LTO bestuurder Toon van Hoof.

LTO Nederland is tevreden met de conclusies van het onderzoek naar de mogelijke effecten op de gezondheid van omwonenden van intensieve veehouderij. Van Hoof: ”Het onderzoek is zo opgezet en uitgevoerd dat directe samenhangen tussen gezondheid van omwonenden en blootstelling vanuit de veehouderij zeker zouden zijn gevonden als die er waren. Dat er nu helderheid ontstaat, is zowel voor omwonenden van belang als voor ons als veehouders, die perspectief willen voor hun bedrijven.”

Vanuit gemeenten en provincies en ook de politiek is de afgelopen jaren meerdere keren gewezen op de noodzaak van een gezondheidstoets bij de vergunningverlening voor veehouderijbedrijven. ”Dit rapport maakt duidelijk dat daar geen enkele aanleiding voor is”, aldus Van Hoof.

De onderzoekers bevelen wel aan om een beoordelingskader voor schadelijke biologische stoffen te ontwikkelen. LTO Nederland ondersteunt dit pleidooi. Zo’n kader kan op termijn ook gebruikt kan worden voor de vergunningverlening. Tot die tijd geeft het huidige toetsingskader voor fijn stof volgens LTO voldoende waarborg.

Eén reactie

Of registreer je om te kunnen reageren.