Home

Nieuws 169 x bekeken

Kritiek op compromis over slacht

Rijswijk – Het verlenen van ontheffingen van het verbod op onverdoofd slachten is bij diverse organisaties op het gebied van dierenwelzijn en -gezondheid slecht gevallen. Wakker Dier en de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde (KNMvD) zien niets in de uitzonderingen.

Een woordvoerster van Wakker Dier noemt het compromisvoorstel van PvdA, VVD, D66 en GroenLinks uitstel van executie en een ”poldermodel dat niks zegt”. Ze verwacht een drama: ”Er staat al jaren in de wet dat dieren pijnloos gedood moeten worden en Nederland loopt in Europa achter. Nu is de kans om mee te doen. Dit gaat jarenlang gekissebis opleveren van wetenschappers”.

De organisatie voor dierenartsen ziet een tegenstelling in het compromis en wijst het voorstel ook af. ”Onverdoofd slachten leidt altijd tot aantasting van het dierenwelzijn. Er is altijd meer leed dan met bedwelming”, zegt voorzitter Ludo Hellebrekers van de KNMvD. ”Dus zeggen: het mag onverdoofd als het niet meer dierenleed veroorzaakt, kan niet. Dit leidt niet tot een diervriendelijke slachtmethode”.

Of registreer je om te kunnen reageren.