Home

Nieuws 226 x bekeken

Kabinet reageert uiterlijk dinsdag op alternatief voor verbod onverdoofd slachten

Den Haag – Het kabinet komt uiterlijk dinsdag met een reactie op het alternatieve plan voor het verbod op onverdoofd ritueel slachten van PvdA, VVD, D66 en Groenlinks. Dat zei staatssecretaris Henk Bleker van landbouw tijdens het Kamerdebat over het wetsvoorstel.

De Tweede Kamer heeft tot 03.20 uur gedebatteerd over het wetsvoorstel van de Partij voor de Dieren om onverdoofd ritueel slachten te verbieden. Hierbij bleek dat de partijen hun standpunten nauwelijks hebben veranderd na de uitgebreide hoorzitting die vorige week plaatsvond. De Christelijke partijen benadrukken dat voor hen het uitoefenen van een geloof prioriteit heeft. “Maar we moeten bij het doden van dieren het lijden zoveel mogelijk voorkomen. Daarom wil ik het lijden bij ritueel slachten begrenzen”, zegt CDA-kamerlid Henk Jan Ormel. Hij pleit voor extra regels bij het onverdoofd slachten. Zo moet een dierenarts ingrijpen als het dier niet binnen 45 seconden het bewustzijn heeft verloren.

Woordvoerder Esmee Wiegman van de Christenunie zegt het schandalig te vinden dat er in de wet zou worden opgenomen dat joods en islamitisch slachten niet meer mag in Nederland. “Ik vind dat bizar”, zegt ze. “Waarom vindt de Partij voor de Dieren beperking van godsdienstvrijheid nodig in het kader van dierenwelzijn?”

PvdA, VVD, D66 en Groenlinks kwamen tijdens het debat met een amendement waarin ze ritueel slachten alleen onder zeer strikte voorwaarden willen toestaan. Wakker Dier vindt dit voorstel niet ver genoeg gaan, terwijl geloofsorganisaties het voorstel te ver vinden gaan. “Dan zitten we dus mooi in het midden”, concludeert D66-woordvoerder Stientje van Veldhoven op Twitter.

Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren zei tijdens het debat sympathiek tegenover de aanvulling op haar wetsvoorstel te staan, al vindt ze het eigenlijk niet nodig. Volgens haar is de kans dat er na aanname van het voorstel nog dieren onverdoofd worden geslacht in Nederland 0 procent.

“Moe maar voldaan. Er komt een einde aan de onverdoofde slacht in Nederland. Drie jaar hard aan gewerkt met zijn allen en nu brede steun”, meldt Thieme na afsluiting van het debat.

De Tweede Kamer stemt dinsdag over het wetsvoorstel.

Of registreer je om te kunnen reageren.