Home

Nieuws 889 x bekeken

Justitie België duikt op vermeende fraude Weyl

Turnhout/Almelo – De Belgische justitie onderzoekt een miljoenenfraude in de Belgische rundveesector, die voorafging aan het faillissement begin vorig jaar van runderslachterij Weyl in Enschede.

Volgens de Belgische krant De Tijd ging het om een btw-carroussel, opgezet voor Weyl België Bvba en veehandelaar Rudy van Calster. Volgens de krant werden gedurende een jaar tijd transacties omgezet van meer dan 37 miljoen euro.

Uit een faillissementsverslag van curator Jacques Daniëls, die het faillissement van Weyl afwikkelt, werd over een periode van ruim 7 maanden, tussen oktober 2009 en eind mei 2010, ruim 45,5 miljoen euro heen en weer geschoven tussen Weyl en Van Calster zonder dat de Belgische fiscus ervan wist.

Op 20 mei 2010 ging rundveeslachterij Weyl failliet, in augustus 2010 zou Weyl België bvba nog een balanstotaal hebben gehad van 29 miljoen euro. Begin dit jaar resteerde daar nog een bedrag van 350.000 euro. Over het eigendom daarvan twisten curator Daniëls en de Belgische autoriteiten. De autoriteiten hebben beslag gelegd op de rekening.

Het faillissement van Weyl vloeide voort uit de zaak-Van Calster. De commissarissen van Weyl hadden lucht gekregen van onregelmatigheden in België en gaven bureau Kwik Gielen opdracht dit te onderzoeken. Naar aanleiding van hun rapport draaiden de banken de geldkraan dicht en zag de directie zich gedwongen surséance aan te vragen. Er was geen geld meer. Kort daarop werd het faillissement van het bedrijf aangevraagd.

Of registreer je om te kunnen reageren.