Home

Nieuws 500 x bekeken 1 reactie

In één klap 0,8 procent meer vlees

Doetinchem – Vanaf 1 oktober worden varkens geclassificeerd met nieuwe apparatuur, en dan geldt een aangepaste formule voor het vleespercentage. Daardoor zullen Nederlandse varkens gemiddeld 0,8 procent meer mager vlees bevatten, blijkt uit een doorberekening van 95 varkens door Boerderij.

Een varken van 92,6 kilo, 12,4 millimeter spekdikte en 60 millimeter spierdikte scoort op 30 september met de formule voor de Hennessey Grading Probe (HGP) 59,6 procent mager vlees. Hetzelfde varken scoort op 3 oktober met de Capteur Gras Maigre (CGM) en de nieuwe formule 60,4 procent mager vlees.

De nieuwe, officieel door de Europese Commissie goedgekeurde formule luidt als volgt: het magervleespercentage is gelijk aan 66,86 verminderd met 0,6549 maal de spekdikte in millimeters en vermeerderd met 0,0207 maal de spierdikte in millimeters.

Vleesrijke varkens: lager
Uit de berekening blijkt dat varkens met zeer dun spek en een grote spierdikte een veel lager vleespercentage zullen scoren. Een varken met 9,2 millimeter spek en een spierdikte van 89,6 millimeter, extreem bevleesd dus, komt met de nieuwe formule 2,6 procent lager uit.

Gemiddeld over alle 95 berekende varkens stijgt het magervleespercentage met 0,8. Het gemiddelde vleespercentage met de oude formule was 57,6 en met de nieuwe formule 58,4.

Martin ten Hooven

Eén reactie

  • no-profile-image

    Een varken met 89mm spier is geen praktijk, deze varkens produceert zelfs Belgie niet!! Het voorbeeld is dus niet goed gekozen. De nieuwe formule zal nog meer sturen naar een lagere spekdikte. Dus slachtvarkens van zeugen die minder spek vererven zullen beter scoren.

Of registreer je om te kunnen reageren.