Home

Nieuws 156 x bekeken

Importpiek Rusland ligt in het voorjaar

Moskou – Rusland kan zonder groenten uit Europa.

Dat zegt landbouwminister Yelena Skrynnik. De binnenlandse vraag kan afdoende ingevuld worden, ondanks het wegvallen van vraag uit de Europese Unie, stelt ze. Het accent van de Russische import ligt in het voorjaar. Tot mei is al 70 procent van het benodigde jaarlijkse volume ingevoerd, stelt ze. Grote bulkproducten als uien en peen spelen daarin ook een rol.

De 27 EU-landen zijn goed voor 11 procent van de tomatenimport en 5 procent van de komkommerimport, aldus Skrynnik.

Ook uit Nederlandse exportcijfers blijkt dat juni niet de belangrijkste maand is voor Nederlandse groentenexporteurs. Vorig jaar voerden Nederlandse exporteurs voor 10,5 miljoen euro aan groente uit Nederland in. In de drie maanden daarvoor lag de invoerwaarde tussen de 20 en 30 miljoen euro. Het jaar 2009 werd grotendeels beïnvloed door onzekerheid in de financiële crisis en was de invoer uit de Europese Unie kleiner.

Het is momenteel niet duidelijk welke Europese groenten getroffen worden door de importstop van Rusland. Via de Nederlandse landbouwraad in Rusland probeert de overheid achter details van de stop te komen. Voor uien, peen en aardappelen zijn geen prijseffecten te verwachten door een mogelijke stop. Daarvan staat de uitvoer op een laag pitje.

Of registreer je om te kunnen reageren.