Home

Nieuws 168 x bekeken

Herkomst ontbreekt op deel Britse vleesproducten

Londen – Eén op de vijf Britse verpakte worstjes, bacon of andere vleesproducten bevat geen enkele vermelding van het land van de herkomst.

Bij meer bewerkte vleesproducten en kant-en-klaar maaltijden heeft een kwart geen herkomstbepaling.

Dat blijkt uit een onderzoek van 500 vlees- en zuivelproducten uit grote en kleinere winkels, dat is uitgevoerd door het plattelandsministerie Defra. Wat zuivel betreft werd op alle onderzochte boter vermeld waar de melk vandaan kwam. Bij kaas was dat bij een kwart van de monsters echter niet het geval. Op verse melk was op 86 procent van de gekochte pakken de herkomst vermeld maar bij merkmelken daalde dat naar 59 procent.

De Britse voedingsindustrie heeft samen met boerenorganisaties eind vorig jaar vrijwillige afspraken gemaakt over de herkomstbepaling. Dat gebeurde vooral op aandrang van de National Pig Association, die daarmee duidelijker onderscheid wil maken tussen Brits en buitenlands product.

’’De meerderheid van de producten geeft wel informatie over waar de ingrediënten vandaan komen of waar ze zijn gemaakt. Het onderzoek toont echter aan dat er ook nog wat te verbeteren valt. De consument wil duidelijke, eerlijke etiketten die het hem of haar mogelijk maken een goede keus te maken in voedingsmiddelen,” concludeert staatssecretaris voor landbouw en voeding Jim Paice.

Of registreer je om te kunnen reageren.