Home

Nieuws 196 x bekeken

Handtekeningen van voor- en tegenstanders ritueel slachten

Den Haag – De spanning rondom het wetgevingsoverleg over ritueel slachten neemt toe. Net voor het debat, dat voor morgenavond gepland staat, bieden World Society for the Protection of Animals (WSPA) en de Stichting Inspraakorgaan Turken in Nederland duizenden handtekeningen aan.”We hebben in twee weken tijd 45.000 handtekeningen verzameld voor het wetsvoorstel om bedwelming voor de slacht van dieren verplicht te stellen”, zegt Dirk-Jan Verdonk van WSPA. Hij benadrukt dat hiermee een brede maatschappelijke steun voor verdoofd slachten. ”Het lijkt nu alsof de discussie gaat voor of tegen het beoefenen van een geloof. Dat is niet zo. We hebben ook veel handtekeningen van moslims en joden die tegen onnodig dierenleed zijn”, benadrukt Verdonk. Hij vreest niet dat bij een verbod het ritueel slachten naar het buitenland zal verplaatsen. ”Ik verwacht niet dat dit zal gebeuren. En bovendien moeten we als Nederland onze eigen verantwoordelijkheid nemen, ongeacht wat het buitenland doet.”

Aydin Akkaya van de Stichting inspraakorgaan Turken in Nederland vindt het onterecht dat de politiek wil beslissen over de wijze waarop mensen eten. ”De Partij voor de Dieren heeft goed werk verzet voor het dierenwelzijn. Dit kan ook geborgd worden met keurmerken van slachterijen. Daarna kunnen mensen alsnog zelf kiezen wat ze eten en is het dierenwelzijn gewaarborgd”, aldus Akkaya. Hij vindt bovendien dat de discussie niet breed genoeg is gevoerd. ”De discussie is op topniveau wel gevoerd, maar niet met de brede samenleving. Dat moet wel gebeuren”, vindt Akkaya. Hij bood de vaste kamercommissie voor landbouw 25.000 handtekeningen aan.

Het wetsvoorstel over ritueel slachten wordt woensdagavond in de Tweede Kamer behandeld. Tot vorige week leek er een meerderheid voor het verbod op onverdoofd ritueel slachten. Na de ledenraadsvergadering van de PvdA blijkt er in deze partij echter verdeeldheid. Met name moslims en joden binnen de PvdA zijn tegen het standpunt van de Tweede Kamerfractie om het wetsvoorstel van de Partij voor de Dieren te steunen. De PvdA neemt vandaag of morgen een definitief besluit of ze het wetsvoorstel zal steunen of niet.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.