Home

Nieuws 187 x bekeken

Handhaving gewasbeschermingsmiddelenwet deels bij productschap

Den Haag – Staatssecretaris Henk Bleker van landbouw wil de handhaving van de wijze van toepassing van bestrijdingsmiddelen deels bij de productschappen laten. Dat blijkt uit een brief aan de Tweede Kamer.

Gewasbeschermingsmiddelen mogen alleen worden toegepast met daarvoor goedgekeurde machines. De productschappen zullen hiervoor regels opstellen waarmee de Europese regelgeving wordt geïmplementeerd. De regels moeten 26 november van dit jaar van kracht worden.

Bleker vindt dat tuchtrechtelijke handhaving van medebewindsverordeningen als voordeel heeft dat het bestaande systeem van productschappen zoveel mogelijk kan blijven bestaan. ”Een vereiste is wel dat de hoogte van de tuchtrechtelijke maatregel die een productschap kan opleggen overeenkomt met de hoogte van een bestuurlijke boete voor vergelijkbare overtredingen met betrekking tot gebruik van apparatuur buiten de landbouwsector”, aldus Bleker.

De tuchtrechtelijke handhaving kan alleen worden toegepast in de sector waar het productschap voor is ingesteld, voor overige sectoren geldt een bestuurlijke boete.

Of registreer je om te kunnen reageren.