Home

Nieuws 329 x bekeken

Grote onzekerheid handel over effecten noodfonds

Venlo – Teelt en handel vrezen het aflopen van de opkoopregeling. Tot dinsdagavond kunnen groentenpartijen aangemeld worden voor de opkoopregeling. Op dit moment is nog niet duidelijk of de Europese Commissie nog met een vervolgmaatregel komt, zoals bepleit. Hoe de markt morgen reageert blijft daardoor onduidelijk.

Mocht de regeling niet verlengd worden, dan wordt gevreesd voor een verdere prijsdaling. Er is nu sprake van een zekere bodemprijs door de regeling. Desondanks wordt nog altijd veel product gestort. Een tomatenteler schat het volume interventie voor zijn telersvereniging in op 50 procent van het volume. Weekcontracten worden afgebeld, omdat afnemers partijen toch niet kunnen opnemen. Met name de Duitse markt is nog niet hersteld. Uitvoer zou nog 35 procent achterliggen bij een normale handelsomvang.

Opvallend is dat prijzen in België en Nederland nog altijd verschillen. Het ophoudniveau in België ligt vijf cent onder het Nederlandse tomatenprijsniveau.

Of registreer je om te kunnen reageren.