Home

Nieuws 351 x bekeken

Grootste veebedrijf Nederland stap dichterbij

Horst aan de Maas – De milieu-effecten van het Nieuw Gemengd Bedrijf (NGB) in Horst aan de Maas zijn voldoende onderzocht. Dat meldt de Commissie voor de milieueffectrapportage.

Het NGB is potentieel de grootste veehouderij in Nederland. Het is nu aan de provincie Limburg om te besluiten over de milieuvergunning.

Het NGB wil in Horst aan de Maas een veebedrijf beginnen met meer dan 1.000.000 kippen en bijna 30.000 varkens. Een bestaande varkenshouderij wordt uitgebreid en gemoderniseerd, en in de directe omgeving start een nieuw pluimveebedrijf.

De Commissie concludeert dat met de bouw van het bedrijf binnen de normen voor luchtverontreiniging kan worden gebleven. Moderne technieken worden ingezet om de luchtverontreiniging te beperken, maar desondanks nemen luchtverontreiniging en geur in de omgeving toe. Positief is volgens de Commissie een lager energieverbruik. De Commissie, die bestaat uit onafhankelijke deskundigen, adviseert alleen over de inhoud en kwaliteit van de milieueffectrapportages, maar zegt niets over de wenselijkheid van het initiatief.

Naast de provincie Limburg, moet ook de gemeente Horst aan de Maas nog een besluit nemen over het bestemmingsplan waarbinnen het NGB valt.

Of registreer je om te kunnen reageren.