Home

Nieuws 177 x bekeken

Groenteteelt Duitsland wil meer geld zien uit Brussel en Berlijn

Berlijn – De groenteteelt in Duitsland wil zowel uit Brussel als Berlijn meer geld zien ter leniging van de door de Ehec-affaire ontstane nood. Dat zeggen het Bauernverband (DBV) en de nationale commissie fruit en groente (Bundesausschuss Obst und Gemüse) vandaag in een verklaring.

”De bedrijven hebben de financiële compensaties per direct nodig om te overleven en daarmee op de markt te blijven,” aldus de organisaties, die tevens pleiten voor overheidsgeld voor omvangrijke afzetbevorderende maatregelen.

Volgens hun eerste inschatting is na de eind vorige week afgekondigde opheffing van het Ehec-alarm voor komkommers, tomaten en bladslaproducten wel sprake van ontspanning op de groentemarkt, maar die is nog slechts van lichte aard. Voor de afzet aan de consument voor de Pinksterdagen kwam het einde van het alarm te laat.

Als gevolg van de bacteriële calamiteiten is de sector geconfronteerd met de grootste afzetcatastrofe sinds de kernramp in Tsjernobyl. ”De groentemarkt als geheel is voor de helft ingestort, terwijl de afzet van komkommers, tomaten en sla meer dan twee weken helemaal plat kwam te liggen,” resumeren Bauernverband en Bundesausschuss Obst und Gemüse.

Of registreer je om te kunnen reageren.