Home

Nieuws 180 x bekeken

Geheugen speelt parten bij vinden van infectiebron

Brussel - Bij het opsporen van de bron van de Ehec-epidemie in Duitsland is niet het terugtraceren van groenten het probleem, maar het geheugen van de patiënten over hun comsumptiegedrag van de afgelopen weken.

Dat zegt Europees Commissaris John Dalli. De Europees commissaris voor consumentenzaken en gezondheid zegt dat de Europese lidstaten heel goed in staat zijn om de herkomst van producten te traceren. "Maar waar het bij deze epidemie op aan komt is dat patiënten zich weten te herinneren wat ze gegeten hebben, en waar die producten vandaan kwamen." Het geheugen van de mens laat op dat punt te wensen over, meent hij.

Op basis van de gereconstrueerde consumptiepatronen van 25 patiënten heeft het Robert Koch Institut in samenwerking met het Bundesinstitut für Risikobewertung vastgesteld dat de slachtoffers van de epidemie meer tomaten, komkommers en sla hebben gegeten dan gezonde patiënten.

Dalli bestrijdt dat het snelle waarschuwingssysteem voor voedingsmiddelen en diervoer (RASFF) van de Europese Unie heeft gefaald. Het systeem kwam tijdens de landbouwraad in Hongarije onder vuur, onder meer vanwege de publicatie van alerteringen over Nederlandse producten, die op het moment van publiceren als waren ontzenuwd.

Of registreer je om te kunnen reageren.