Home

Nieuws 214 x bekeken 1 reactie

G20: snel transparantie agrarische markten nodig

Parijs – De landbouwministers van de G20 hebben een akkoord bereikt over de aanpak van de grote prijsschommelingen op de agrarische markten.

Hoewel minder vergaand dan eerder op ambtelijk niveau overeengekomen, spreekt voorzitter Frankrijk over een ’historische overeenkomst’.

Afgesproken is dat de leden gezamenlijk een informatiesysteem opzetten – Agricultural Market Information System (Amis) – dat inzicht biedt in vraag, aanbod en voorraden van de belangrijkste agrarische producten. Ook landen die geen lid zijn van de G20 worden hier in een vroeg stadium bij betrokken. De internationale voedsel- en landbouworganisatie FAO voert de regie.

Een andere concrete stap is het schrappen van handelsbelemmeringen voor humanitaire hulp. De ambitie is om van deze afspraak een juridische verplichting te maken in WTO-verband. Ten derde kwamen de G20-leden overeen dat nieuwe investeringen in de agrarische sector nodig zijn om de productie op te voeren en verdere prijsstijgingen te voorkomen.

”Dit zijn concrete, precieze en vergaande maatregelen”, zei de Franse landbouwminister Bruno Le Maire tijdens de afsluitende persconferentie. ”Frankrijk kon ook geen genoegen nemen met een verklaring die slechts uit intenties bestaat; wij hebben een duidelijke doelstelling en daar horen ambitieuze plannen bij.”

Toch gaan de afspraken minder ver dan waarschijnlijk had gehoopt. Zo is er geen overeenstemming bereikt over het aan banden leggen van voedselspeculatie, of de afbouw van steun aan de productie van biobrandstoffen. Met name op dat laatste punt toonden de Verenigde Staten zich onbuigzaam.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Wat zijn de belangrijkste agrarische producten?

Of registreer je om te kunnen reageren.