Home

Nieuws 140 x bekeken

FAO: prijzen dalen maar blijven hoog en beweeglijk

Parijs – Relatief hoge prijzen maken dat de agrarische productie op korte termijn toeneemt en prijzen dalen tot ver onder de toppen die begin 2011 zijn neergezet.

In historisch perspectief blijven prijzen echter hoog en een gevaar voor de stabiliteit in ontwikkelingslanden. Dat stellen onderzoekers van de economisch samenwerkende landen verenigd in de Oeso en de wereldvoedselorganisatie FAO.

De gemiddelde prijs voor mais ligt bijvoorbeeld de komende tien jaar gemiddeld 20 procent hoger dan in de periode 2001 en 2011. Voor kippenvlees wordt 30 procent meer betaald. De grootste stijging vindt vooral plaats bij dierlijke producten, omdat hogere prijzen voor graan en soja met vertraging hun weg vinden door alle schakels heen. De beweeglijkheid van prijzen is de laatste 10 jaar verdubbeld, en lijkt ook in de toekomst te blijven.

Hogere voedselprijzen hebben grote gevolgen voor de inflatie (geldontwaarding) in ontwikkelingslanden. In de EU, VS en Japan bijvoorbeeld maakt voeding maar een klein deel uit van de totale uitgaven, maar in ontwikkelingslanden is voedsel goed voor meer dan de helft van de totale uitgaven.

De totale landbouwproductie groeit tussen 2011 en 2021 met gemiddeld jaarlijks 1,7 procent, tegen 2,6 procent in de laatste tien jaar. De productiviteit groeit vooral langzaam bij granen die hoofdzakelijk als veevoer worden gebruikt, en oliezaden. Per inwoner komt wel jaarlijks 0,7 procent meer voedsel beschikbaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.