Home

Nieuws 306 x bekeken 1 reactie

FAO: intensieve landbouw moet plaats maken voor duurzame systemen

Rome - De wereld moet afstappen van intensieve landbouw en zich richten op productiesystemen die het milieu minder of niet aantasten.

Dat stelt de VN-wereldvoedselorganisatie FAO in het rapport “Save and Grow”. Volgens de organisatie kan anders de wereldbevolking met intensieve systemen in de toekomst niet gevoed worden.

Volgens de FAO moet de wereldproductie groeien met 70 procent tussen nu en 2050. In 2050 is de wereldbevolking naar verwachting gegroeid van 6,5 tot 9,2 miljard mensen. De bevolking groeit het hardst juist in gebieden waar de landbouwproductie niet meer sterk lijkt te kunnen toenemen, zoals in China, India, Afrika en Pakistan.

De Groene Revolutie die de voedselproductie in Azië in de jaren ‘60 explosief deed groeien, kan niet worden toegepast op andere delen van de wereld, aldus de FAO. De Groene Revolutie heeft tussen 1960 en 2000 een miljard mensen gered van de hongerdood, aldus de FAO.

Decennia van intensieve landbouw heeft volgens de FAO echter ook vruchtbaar land verarmd, de grondwaterstand verslechterd, lucht vervuild en biodiversiteit verkleind. Als ook in gebieden als het Midden-Oosten en Afrika deze systemen worden gehanteerd, heeft dat volgens de FAO-onderzoekers desastreuze gevolgen voor de planeet.

Het is volgens de FAO belangrijk dat de landbouw lokale oplossingen zoekt om de productie te vergroten. Daarbij kan worden gedacht aan precisie-irrigatie en geïntegreerde ziekte- en plaagbestrijding, zodat het gebruik van pesticiden omlaag kan.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Bij niet intensievelandbouw verarmd de grond. Er wordt meestal te weinig bemest wat tot roofbouw het gevolg is. De grondwaterstanden zijn van grote invloed op de vruchtbaarheid. Hier is vaak met de pet naar gesmeten. Vruchtwisseling is van groot belang voor de gewassen en de vruchtbaarheid van de grond. Door intensief te werken is de kostprijs het laagst. meestal het beste voedsel en voor de grond het beste. Ik denk dat diegene die voor extensieve landbouw zijn, andere bedoelingen hebben of weinig verstand van zaken hebben! Zoals er zoveel maar wat roepen. Je kunt je dure landbouwgrond toch niet laten verkwanselen en de bevolking honger laten lijden! laat ze er eerst maar is een redelijke prijs voor het voedsel betalen zodat er nog boeren over blijven!!!

Of registreer je om te kunnen reageren.