Home

Nieuws 233 x bekeken

FAO: droogte in Hoorn van Afrika bedreigt miljoenen

Rome - Aanhoudende droogte in de Hoorn van Afrika bedreigt miljoenen mensenleven. De internationale gemeenschap moet direct boeren in de getroffen landen steunen om de voedselcrisis zo snel mogelijk te bezweren. Dat zegt de wereldvoedselorganisatie FAO, onderdeel van de VN, in een rapport. In Ethiopië alleen al zijn 11 miljoen mensen geheel of deels afhankelijk van directe voedselhulp.

Op dit moment hebben 8 miljoen mensen in de landen Djibouti, Somalië, Ethiopië en Kenia voedselhulp nodig, aldus de FAO. Een ander VN-agentschap, het World Food Programme, is al jaren in de regio actief. De voedselproblemen houden reeds decennia aan. Volgens de FAO bewijst dat de noodzaak tot structurele versterking van de lokale landbouw.

“De huidige crisis is niet ongebruikelijk of toevallig, maar eerder een chronische eigenschap van de regio”, aldus FAO’s lokale coördinator Rod Charters. “De uitdaging is boeren te versterken en herders te leren omgaan met de wisselvalligheid van het weer. In sommige gevallen zal ook het type landbouw moeten worden gewijzigd. Rondtrekken met dieren levert geen constante basis om te overleven.”

In Ethiopië zijn meer dan 11 miljoen mensen geheel of voor een groot deel afhankelijk van voedselhulp. De droogte heeft zeker 220.000 stuks vee gedood alleen al in de zuidelijke Borena-regio. De oogstverwachtingen zijn uitzonderlijk slecht. Voedselprijzen zijn soms meer dan 150 procent gestegen in minder dan een jaar tijd.

Op dit moment hebben 2,5 miljoen Somaliërs, een derde van de bevolking, humanitaire hulp nodig. Veel Somaliërs bestaan van het houden van vee, en het vee overleeft de droogte vaak niet. Voedselprijzen zijn volgens Charters de lucht in geschoten, terwijl de inkomens van mensen onder druk staan.
In Kenia zijn 2,4 miljoen mensen niet in staat voldoende voedsel te telen dan wel kopen.

Of registreer je om te kunnen reageren.