Home

Nieuws 318 x bekeken

Export bloemen en planten licht afgenomen

Aalsmeer - De exportwaarde van bloemen en planten is door een lichte krimp in mei terug gevallen tot een totale groei van 3 procent dit jaar. De export tot en met mei komt uit op 2,5 miljard euro. Dat blijkt uit cijfers van het hoofdbedrijfschap agrarische groothandel (HBAG).

De export van snijbloemen is tot en met mei 2 procent gestegen tot een waarde van 1,5 miljard euro. In mei daalde de exportwaarde ten opzichte van een jaar eerder met 6 procent. Overigens was in 2010 de exportomzet met 12 procent gestegen.

De exportwaarde van planten noteren is tot en met mei met 5 procent tot 1 miljard euro. Voor beide markten blijft Duitsland met een omzetaandeel van circa 33 procent de belangrijkste bestemming. De waarde van de export naar Duitsland daalde tot en met mei 1 procent tot 818 miljoen euro.

De omzet op de op één na belangrijkste markt, het Verenigd Koninkrijk, steeg juist met 6 procent tot 332 miljoen euro. De omzet op Frankrijk komt 2 procent hoger uit op 319 miljoen euro.Oost-Europa is toenemend een trekker van de export. Rusland kocht voor 93 miljoen euro Nederlandse bloemen en planten, 29 procent meer dan een jaar eerder.

Of registreer je om te kunnen reageren.