Home

Nieuws 259 x bekeken

Europese cijfers geven aanleiding tot grote zorg over kooiverbod

Brussel – De Europese eiersector moet nog een enorme inspanning verrichten om vóór 1 januari 2012 een einde te hebben gemaakt aan de traditionele legbatterij. Tussen een derde en de helft van alle leghennen in de EU werd eind 2010 nog in de binnenkort verboden kooien gehouden.

Dit blijkt uit de jongste tellingsgegevens die de Europese Commissie heeft vrijgegeven. Ook de prognose voor 31 december 2011 stelt niet gerust. Hierin wordt slechts een beperkt overzicht gegeven van de verwachte situatie. Zo zijn geen cijfers over Spanje, Italië en het Verenigd Koninkrijk meegenomen. Landen met toch een grote legpluimveestapel in traditionele kooien. Toch komt ook daaruit naar voren dat er eind 2011 nog miljoenen legkippen in gewone legbatterijen zullen zitten.

Volgens de tellingen van eind 2010 zat toen bijna een kwart van de legkippen in alternatieve huisvestingssystemen (vrije uitloop, scharrel en biologisch), bijna 15 procent zat in verrijkte kooien en nog 32 procent (162 miljoen hennen) zat in traditionele kooien. Dit overzicht is hiermee echter nog niet compleet. Bijna 29 procent van de kippen is volgens de Europese gegevens ondergebracht in niet nader aangeduide huisvestingssystemen. Dat zijn bijna 146 miljoen hennen.

Spanje was eind vorig jaar met minstens 38 miljoen kippen in oude legbatterijen de lidstaat met het meeste huiswerk te doen. Daarna volgen Italië, Polen, Nederland (12 miljoen), het Verenigd Koninkrijk en België.

De Nederlandse eierproducenten en handel maken zich gezien de cijfers dan ook grote zorgen over de situatie volgend jaar. Zij zien de start van het kooiverbod snel nabij komen, terwijl veel lidstaten de situatie nog niet op orde hebben. Ze roepen staatssecretaris Henk Bleker daarom op om in Europees verband te pleiten voor een strikte handhaving van de regels en verplichte stempeling van alle consumptie-eieren. Ook willen ze een importverbod voor eieren en eiproducten uit niet-EU-landen waar niet aan de Europese welzijnseisen wordt voldaan.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.