Home

Nieuws 183 x bekeken

Eerste twee Iriskeuringen groot succes

Lisse – De eerste twee van de drie speciale keuringen Iris zijn een groot succes geworden. Afgelopen maandag vond de eerste keuring plaats in de keuringszaal bij de CNB in Lisse en woensdag de tweede in BolleNoord in ’t Zand.

De toppers in Lisse waren onder andere ‘Nofa White’ van Kwekersvereniging Saturnus, die 9,20 punten kreeg, en Kwekersvereniging Hommes Blue met de cultivar ‘Hommes Blue’.
Hommes iris trok de aandacht met de nieuwe ‘Salvatore’ en kreeg 9,10 punten. Maveridge International wist met ‘Sky Beauty’ 9,05 punten te behalen, net als Iris Nova met zaailing 8.044.

In BolleNoord stonden zo’n 80 vazen met irissen opgesteld. Het sortiment was nog breder dan eerder deze week in Lisse. In vergelijking met een aantal jaar geleden is duidelijk te zien dat het sortiment kleurrijker wordt. Kwekersvereniging Omniris kreeg met de grofbollige ‘Challenger’ maar liefst 9,30 punten. Dit was de hoogste beoordeling in BolleNoord en deze inzender kreeg dan ook de BolleNoord/KAVB Bokaal 2011. Goede tweede was de inmiddels bekende ‘Nofa White’ van Kwekersvereniging Saturnus met 9,20 punten.
Rooijakkers wist met zaailing 749 en 753 respectievelijk 9,10 en 9,05 punten te verwerven. Bot Flowerbulbs scoorde 9,00 punten met de nieuwe ‘Buffalo’, net als Hommes Iris Bij de fijnbollige irissen wist Maveridge International met de zeer grootbloemige gele ‘Golden Eagle’ de hoogste score te behalen. Namelijk 9,25 punten.

Volgens KVB taxonoom Johan van Scheepen maken de keuringen goed duidelijk wat een fantastisch product de Hollandse Iris is, zowel voor de snij als voor de tuin. “Het kleurenspectrum wordt steeds breder en naast wit, blauw en paars, zijn geel, brons en oranjebruin present. Tweekleurige cultivars, waarbij de standaard een andere kleur heeft dan de lip voegen hier nog een dimensie aan toe.”

Maandag wordt de derde keuring weer gehouden in Lisse.

Arie in t Veld

Of registreer je om te kunnen reageren.