Home

Nieuws 165 x bekeken

EC: landbouwbudget stijgt minder dan inflatie

Brussel – Eurocommissaris Jansuz Lewandowski (budget) wil dat de nieuwe meerjarenbegroting van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) minder stijgt dan de inflatie.

Daarmee zit hij nagenoeg op dezelfde lijn als onder meer Nederland en Frankrijk, die hebben gepleit voor het nominaal in stand houden van het huidige budget. Het Europees Parlement wil echter dat de geldontwaarding wordt doorberekend en ziet liever nog dat er schepje bovenop wordt gedaan.

Lewandowski deed zijn uitspraak vandaag in de Volkskrant. Het is voor het eerst dat de Eurocommissaris onomwonden aangeeft hoe hij in de discussie over het landbouwbudget staat. De totale begroting van Europa zal, als het aan de Europese Commissie ligt, ’nauwelijks groeien’.

Binnenkort spreek Lewandowski één-voor-éen zijn 26 collega-commissarissen over de vraag hoeveel geld zij nodig denken te hebben voor de periode 2014-2020. ”Dit is onze biechtstoelprocedure”, zegt hij. ”Alleen is er geen vergiffenis als iemand te veel wil uitgeven.”
In juni presenteert hij zijn definitieve begrotingsplannen, waarna in oktober collega Dacian Ciolos (landbouw) volgt met een voorstel voor het nieuwe GLB. Daarna beginnen de onderhandelingen met de lidstaten en het parlement.

Of registreer je om te kunnen reageren.