Home

Nieuws 298 x bekeken

Duitsland pakt vogelgriep anders aan

Zoetermeer – De bestrijding van vogelgriep is in Duitsland duidelijk anders dan in Nederland. Dat terwijl in beide landen dezelfde EU-regels gelden. Het Productschap Pluimvee en Eieren (PPE) rept van opvallende verschillen in de aanpak.

De pluimveesector is zeer tevreden is over de wijze waarop het ministerie van ELI en de VWA de uitbraak in Kootwijkerbroek hebben bestreden. Toch zijn er enkele detailzaken die bij een volgende uitbraak beter moeten worden aangepakt, meldt het PPE. In een evaluatie over de bestrijdingswijze wil het PPE ook aandacht besteden aan het verschil in aanpak tussen Nederland en Duitsland.

De Duitse autoriteiten zijn volgens het PPE soepeler dan de Nederlandse VWA in het verstrekken van onder meer ontheffingen in een beperkingsgebied. Ook de regels omtrent afvoer van eieren nadat bedrijven in zo’n gebied zijn gecontroleerd op vogelgriep verschillen.

Het PPE benadrukt dat het productschap niet de indruk wil wekken dat de Duitsers een uitbraak beter bestrijden dan de Nederlandse autoriteiten. “In tegendeel zelfs”, aldus Sectorcoördinator Pluimveevlees Henk Hulsbergen van het PPE. “Want hoe kan het anders dat men in Duitsland na de screening van alle bedrijven steeds weer nieuwe bedrijven vindt die besmet blijken te zijn. In een zeer dicht pluimveegebied als Kootwijkerbroek is door een goede screening en strenge maatregelen de uitbraak beperkt kunnen worden tot één bedrijf terwijl in Gütersloh en Paderborn nu al zes bedrijven besmet zijn verklaard.”

Of registreer je om te kunnen reageren.