Home

Nieuws 164 x bekeken

Duitse tuinbouw eist einde van verdachtmaking van groente

Berlijn – De Duitse tuinbouwfederatie Zentralverband Gartenbau (ZVG) eist van de politiek dat ze zich distantieert van ’ongedifferentieerde waarschuwingen’ aan de bevolking en de media over de consumptie van komkommers, sla en tomaten.

Dit is volgens de tuinbouwbond absoluut noodzakelijk en van levensbelang nu de Hamburgse gezondheidsautoriteiten hebben vastgesteld dat Spaanse komkommers niet als oorzaak kunnen worden aangewezen voor de Ehec-epidemie.

De bond verzoekt het Robert Koch-Instituut om de waarschuwing tegen de drie producten op te heffen. ”De vraag kan worden gesteld of de door het instituut geformuleerde algemene verdenking nog overeind moet worden gehouden. Eerder is het zo dat nu versterkt moet worden ingezet op het herstel van het vertrouwen in producten die aantoonbaar Ehec-vrij zijn”, meent ZVG-voorzitter Heinz Herker. In een telefoongesprek met landbouwminister Ilse Aigner heeft hij haar opgeroepen daaraan mee te werken, zodat de middelen van bestaan van belangrijke groenteteeltbedrijven en hun gezinnen niet verder in gevaar wordt gebracht.

De situatie in de groenteteelt is buitengewoon precair. Eén van de grootste groenteteeltorganisaties in Duitsland, Mecklenburger Ernte, heeft bijvoorbeeld de oogst voorlopig stilgelegd omdat de vraag totaal is ingestort.

Of registreer je om te kunnen reageren.