Home

Nieuws 220 x bekeken

Directeur Chemie-Pack aangehouden

Moerdijk - De politie heeft dinsdag de directeur van het bedrijf Chemie-Pack aangehouden in verband met de brand bij Chemie-Pack in Moerdijk op 5 januari 2011. Ook de productieleider, de productiechef en de coördinator die verantwoordelijk is voor de kwaliteit, de arbeidsomstandigheden en de zorg voor het milieu binnen het bedrijf, zijn opgepakt. Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) laten weten.

Ze worden verdacht dat ze opzettelijk grote hoeveelheden gevaarlijke stoffen hebben opgeslagen, bewerkt en verwerkt op plaatsen waar dit niet was toegestaan volgens de aan het bedrijf verstrekte milieuvergunning. Bovendien waren volgens het OM de veiligheidsmaatregelen onvoldoende. Zo werden vermoedelijk kosten bespaard. Hierdoor kon een gevaarlijke situatie op het terrein ontstaan en de brand de grootte krijgen van de vuurzee op 5 januari.

Bij Chemie-Pack werden gevaarlijke stoffen opgeslagen en verwerkt. De extra risico's van die activiteiten waren niet in kaart gebracht en vastgelegd in het veiligheidsbeleid en veiligheidsbeheerssysteem, staat in een verklaring van het OM.

Bij Chemie-Pack worden gevaarlijke stoffen opgeslagen en bewerkt en verwerkt. Op plaatsen waar die activiteiten worden uitgevoerd, moeten veiligheidsmaatregelen genomen worden, zoals bijvoorbeeld het aanbrengen van brandblusvoorzieningen, een vloeistofdichte vloer en opvangvoorzieningen voor lekkages. Uit het onderzoek is gebleken dat de veiligheidsmaatregelen daar bij Chemie-Pack vermoedelijk niet voldoende zijn geweest, constateert het OM.

Het onderzoek naar de grote brand van Chemie-Pack wordt uitgevoerd door de politie Midden en West Brabant. Dat gebeurt in samenwerking met de Arbeidsinspectie, VROM-IOD en het Landelijk Team Forensische Opsporing van het KLPD. Het functioneel parket van het OM leidt het onderzoek. Naar de brand en de bestrijding ervan lopen nog verscheidene onderzoeken, waaronder die door de Onderzoeksraad voor Veiligheid.

Chemie-Pack zette na de enorme brand in Moerdijk begin januari de bedrijfsactiviteiten in afgeslankte vorm voort op de veel kleinere locatie in Oud Gastel.

Robert van 't Zelfde, advocaat van Chemie-Pack, reageert: ,,Ik weet absoluut niet wat er gaande is. Ik heb niets van het Openbaar Ministerie ontvangen of gehoord. Vreemd, maar dat is de hele zaak al sinds de brand op 5 januari.''

Of registreer je om te kunnen reageren.