Home

Nieuws 204 x bekeken

Diouf: FAO is nu een sterkere, resultaatgerichte organisatie

Rome – De wereldvoedselorganisatie FAO heeft nu minder vet om de botten, is fitter en heeft een scherpere focus dan toen Jacques Diouf aantrad als directeur-generaal in 1994. Dat zei Diouf tijdens de 37e FAO Conferentie.

De FAO heeft volgens Diouf tijdens zijn bewind één van de meest omvattende hervormingsprocessen ooit doorgemaakt binnen het VN-systeem. Hij zei dat de sterk hiërarchische structuur van de FAO plaats heeft gemaakt voor een meer horizontale, platte organisatie met ruimte voor debat. De structuur is bovendien veel meer gericht op het behalen van concrete doelstellingen. Diouf maakt 31 december 2011 plaats voor de deze week gekozen Braziliaan José Graziano da Silva.

Onder Diouf’s bewind is het aantal werknemers op het FAO-hoofdkwartier met 53 procent teruggebracht. Het aantal regionale of sectorspecifieke directeuren is gehalveerd. De organisatie claimt hierdoor en door andere efficiëntie-programma’s jaarlijks 78 miljoen euro te besparen ten opzichte van 1994.

De FAO Conferentie, in feite het hoogste bestuursorgaan van de FAO, stemt in met een vergroting van het budget met 4,6 procent voor de jaren 2012 en 2013. In totaal krijgt de in Rome-gevestigde VN-instelling van de lidstaten 733 miljoen euro. Diouf zei te verwachten dat door giften van landen, bedrijven en particulieren nog eens zo’n bedrag beschikbaar wordt gesteld.

Diouf zei veel te verwachten van een strategisch raamwerk waar naast de FAO ook de Europese Commissie, het wereldvoedselprogramma (WFP) en het agrarische ontwikkelingsfonds IFAD aan deelnemen. De organisaties kunnen samen komen tot een meer geïntegreerde aanpak, en activiteiten coördineren.

Zo koopt de WFP jaarlijks voor meer dan 1 miljard euro aan voedsel voor acute noodhulp, terwijl de FAO een rol wil gaan spelen bij het opvoeren van agrarische productie in door honger getroffen gebieden, en mogelijk data over voedselvoorraden gaat beheren om de beweeglijkheid uit de markt te halen.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.