Home

Nieuws 169 x bekeken

Commissie wil landbouwbudget bevriezen

Brussel – Het Europese landbouwbudget wordt na 2013 bevroren. Dit betekent dat de begroting niet zal mee groeien met de inflatie en dat het aandeel in de totale uitgaven van Brussel verder daalt.Dat heeft de Europese Commissie in de nacht van woensdag op donderdag bekendgemaakt. Het dagelijks bestuur van de EU pleit bovendien voor een minimale herverdeling van de middelen over de oude en nieuwe lidstaten en vindt dat minimaal 30 procent van de directe betalingen aan boeren moet worden gebruikt voor vergroening van het beleid.

“Dit is een goed resultaat in het huidige economische klimaat”, zegt eurocommissaris van landbouw Dacian Ciolos. “Dit budget stelt ons in staat een substantiële hervorming van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) door te voeren”.

De nieuwe meerjarenbegroting voor het GLB, voor de periode 2014-2020, bedraagt bijna 372 miljard euro, waarvan 282 miljard is gereserveerd voor de eerste pijler (hoofdzakelijk directe betalingen) en krap 90 miljard voor pijler twee (plattelandsontwikkeling). Daarnaast is er nog ruim 15 miljard vrijgekomen doordat enkele beleidsonderdelen, waaronder humanitaire hulp voor de armste EU-burgers, ondergebracht worden bij andere posten op de begroting.

De Europese Commissie wil haar totale begroting voor de komende zeven jaar met 5 procent verhogen tot 1.025 miljard euro. Het aandeel van landbouw daarin daalt daarmee van 42 naar 36 procent. In de jaren zeventig lag dit nog op zo’n 80 procent.
Ciolos benadrukt dat de inkomenssteun aan boeren ‘het hart van het beleid’ blijft. In tegenstelling tot geruchten handhaaft hij ook grotendeels de financiering van programma’s voor plattelandsontwikkeling. Verder wil hij met het oog op voedselzekerheid 4,5 miljard euro steken in onderzoek en innovatie en voor de aanpak van prijsvolatiliteit reserveert de eurocommissaris 2,5 miljard. Onvoorziene problemen als gevolg van klimaatverandering of marktcrises wil Ciolos bestrijden met een budget van 3,5 miljard euro.

Of registreer je om te kunnen reageren.