Home

Nieuws 335 x bekeken

Britse kiemzaden bron van Franse E.coli-besmetting?

In het Franse Bordeaux werden tien mensen in het ziekenhuis opgenomen die met de E.colibacterie besmet raakten. Kiemzaden uit Groot-Brittannië liggen aan de oorsprong van deze voedselvergiftiging. Twee van de getroffen patiënten zijn drager van de stam van de E.coli O104-bacterie die enkele weken geleden in Duitsland opdook en al aan 43 mensen het leven kostte.

Zeven van de tien personen die besmet zijn geraakt, namen op 8 juni in het vlakbij Bordeaux gelegen Bègles deel aan een feest in een vrijetijdscentrum. Minstens zes zouden de kiemzaden gegeten hebben. De zaden waren over een soep gestrooid. Vijf onder hen zijn nog altijd opgenomen in het ziekenhuis. Bij twee patiënten bleek er een link te zijn met de epidemie die onlangs in Duitsland tientallen doden veroorzaakte (43 in totaal in Europa).

Volgens de Franse autoriteiten waren de kiemzaden afkomstig uit fenegriek (kruid), mosterd en rucola die werden gekocht bij Jardiland, dat op zijn beurt wordt bevoorraad door het Britse bedrijf Thompson & Morgan, dat zijn zetel heeft in Ipswich. Frankrijk stelde een verbod in op de verkoop van de kiemzaden van Thompson & Morgan. Het vroeg Groot-Brittannië ook om de exacte oorsprong van de zaden uit te pluizen.

Op dit moment is er nog geen formele waarschuwing uitgestuurd door Europa die leidt tot een verbod op de commercialisering van de betrokken kiemzaden. "Indien mocht blijken dat de producent van de zaden aan andere Europese landen loten heeft verkocht, is het mogelijk dat op Europees niveau toch een waarschuwing wordt uitgestuurd", zei een woordvoerder van de Europese Commissie. Hij voegde eraan toe dat er momenteel

Of registreer je om te kunnen reageren.