Home

Nieuws 437 x bekeken

Brijvoer geeft minder kans op afwijkende geur

Eindhoven – Uit onderzoek van Vion blijkt dat 4 procent van alle beren een afwijkende geur heeft. Dat meldt de vleesverwerker in zijn magazine Provisie.

Het aantal van 2 procent is iets minder dan verwacht. Toch gaat het om grote aantallen vertelt Lourens Heres, manager onderzoek bij Vion. ”Als er helemaal niet gecastreerd zou worden is 2 procent van alle varkens niet geschikt voor de reguliere afzetkanalen. Dat is heel veel.”

Eén van de opvallende feiten uit het onderzoek is dat beren die brijvoer krijgen minder vaak een afwijkende geur hebben. Dat kan liggen aan de samenstelling van het voer, maar ook aan de manier van voeren. Heres: ”brijvoer wordt op vaste momenten verstrekt, in tegenstelling tot droogvoer. Dat heeft invloed op het gedrag.” Het is bekend dat seksueel agressief gedrag leidt tot meer afwijkende geur.”

Ook is gebleken dat er tussen bedrijven grote verschillen zijn in het voorkomen van berengeur. Genetica en slachtleeftijden spelen een rol. Zo blijken de bijproducten uit de fokkerij vaker te stinken. Bekend is dat oudere dieren vaker een afwijkende geur hebben.

Of registreer je om te kunnen reageren.