Home

Nieuws 169 x bekeken

Bleker: zonder EU was export al hervat

Den Haag - Europese samenwerking staat de export van Nederlandse groenten naar Rusland in de weg. Dat bleek woensdag uit de beantwoording van vragen van de Tweede Kamer door staatssecretaris Henk Bleker (landbouw).

Nederland en Rusland bereikten vorige week overeenstemming over de voorwaarden waaronder de handel kan worden hervat. Die afspraken blijken vooralsnog echter niet bruikbaar voor een breed akkoord tussen Moskou en Brussel. De Russische grenzen zijn daarom nog steeds gesloten. "Rusland heeft ons voorstel geaccepteerd", zei Bleker. "Als wij voor een alleingang hadden gekozen, was de export al weer op gang gekomen. Blijkbaar zijn er in het verkeer tussen de EU en Rusland haren in de soep geraakt en ik moet u zeggen dat ik daar behoorlijk van baal. Elke dag kost ons geld."

Bleker wilde niet zeggen waar de oorzaak van het probleem ligt. "Ik ga nu niet met de beschuldigende vinger wijzen. Ik weet niet of het aan de hogere politiek in de EU of de hogere politiek in Rusland ligt. Maar het bevalt mij niet." Niettemin gaf hij aan met één of meer lidstaten te gaan overleggen als er in de loop van de dag geen schot in de zaak komt.

Het Productschap Tuinbouw heeft nu het noodfonds voor gedupeerde telers geopend. Tuinders kunnen een beroep doen op de regeling voor komkommers, tomaten, sla, paprika’s en tomaten die als gevolg van de crisis tussen 31 mei en 30 juni uit de markt zijn genomen. Ook telers die geen lid van een producentenorganisatie kunnen hiervan gebruikmaken.

Op verzoek van de Kamer en de sector gaat Bleker met zijn collega’s uit andere lidstaten bekijken of het ook mogelijk is een vergoeding te bieden voor producten die voor een fractie van de prijs zijn verkocht. Hetzelfde geldt voor compensatie voor de handel. De staatssecretaris is daar echter niet optimistisch over.

Voor de gehele EU is 210 miljoen euro beschikbaar. Er zijn geen nationale plafonds afgesproken. Indien alle Europese tuinders gezamenlijk meer geld claimen, zal er daarom naar oplossing moeten worden gezocht. Een verdeelsleutel ligt daarbij voor de hand, maar een verhoging van het budget is ook mogelijk.

Volgens directeur Dick Hylkema van LTO Noord Glaskracht is een extra vergoeding hoe dan ook noodzakelijk. Hij stelt dat de bestaande regeling slechts 10 tot 20 procent van de werkelijk geleden schade compenseert.

Of registreer je om te kunnen reageren.