Home

Nieuws 165 x bekeken

Bleker: besmetting niet bij groenten

Den Haag - De bron van de besmetting met de Ehec-bacterie ligt niet bij groenten in Duitsland. Staatssecretaris Henk Bleker (Landbouw) zei woensdagavond dat de Duitsers hem hebben gemeld dat hun onderzoek aangeeft dat de groenten schoon zijn.

De Duitsers onderzochten groenten uit verschillende Europese landen.
Bleker maakte verder bekend dat er 20 miljoen euro beschikbaar komt vanuit Europa om een promotiecampagne op te zetten die het vertrouwen van de consument in de tuinbouwsector moet herstellen. Ook de sector dient een bijdrage te leveren.

Eurocommissaris Dacian Ciolos (Landbouw) heeft volgens Bleker na overleg met commissievoorzitter Barosso bovendien beloofd volgende week te kijken naar extra financiële steun voor tuinbouwbedrijven uit een Europees noodfonds. Eerder deze week hield de eurocommissaris dit nog af.

Via een andere Europese regeling kwam er deze week al 10 miljoen euro beschikbaar voor getroffen komkommertelers. De sector moet daar dan nog eenzelfde bedrag bijleggen.

Over claims tegen Duitsland wil Bleker niet spreken. Het gaat hem erom dat gezamenlijk het vertrouwen van de consument en de markt weer worden hersteld, maar hij vindt wel dat de communicatie in Duitsland niet goed is gegaan. Vooral in Hamburg, waar de besmetting met de Ehec-bacterie vooral is ontstaan, hebben de autoriteiten wat uit te leggen.

Of registreer je om te kunnen reageren.