Home

Nieuws 188 x bekeken

Bleker: Vlaanderen en EU op de hoogte van alternatief voor ontpoldering

Den Haag - Vlaanderen en de Europese Commissie waren op de hoogte dat Nederland zou komen met een alternatief voor de ontpoldering van de Hedwigepolder.

Dat zegt staatssecretaris Henk Bleker van landbouw tijdens het debat over de Hedwigepolder in de Tweede Kamer. Bleker zegt twee weken voor het kabinetsbesluit overleg te hebben gehad met de Vlaamse minister president Kris Peeters. Ook heeft hij tien dagen voor het kabinetsbesluit met Eurocommissaris Janez Potocnik van natuur en milieu heeft gesproken.

“Ik heb daarbij geen totaalplan met kaartjes voorgelegd om de wijze van aanpak voor te leggen aan hem. We hebben wel gesproken over het feit dat Nederland met een alternatief plan wil komen om te voldoen aan de voorwaarden voor natuurcompensatie”, aldus Bleker.

Ook bij het overleg met Vlaanderen is inhoudelijk nog niet over het plan gesproken. “Formeel moet het overleg nog plaatsvinden. Maar Vlaanderen was al geruime tijd op de hoogte dat we bezig waren met een alternatief. Toen ik staatssecretaris werd, heb ik hen gemeld dat we dit in het regeerakkoord hebben staan. Vlaanderen was op de hoogte dat we rond deze tijd met een alternatief plan zouden komen”, aldus Bleker.

Kamerleden stelden vragen naar aanleiding van het kritieken uit België en de EU na het bekend worden van de plannen. “Ik ga bewust pas in overleg als we iets in handen hebben om te overleggen. Anders is overleg zeer frustrerend en dan moet je het niet doen”, beargumenteert Bleker zijn keuze om niet vooral het plan inhoudelijk af te stemmen met Vlaanderen en de EU.

Bleker is van plan spoedig in overleg te treden met Vlaanderen en met de Europese Commissie. Hij benadrukt dat hij geen goedkeuring van de  EU verwacht, maar dat hij vertrouwen krijgt om met het alternatieve plan toch te voldoen aan de vereiste natuurcompensatiedoelen.

Of registreer je om te kunnen reageren.