Home

Nieuws 182 x bekeken

Bleker: Europa wil internationaal beter samenwerken bij realisatie natuurdoelen

Den Haag - Europa wil een andere implementatiestrategie van de natuurdoelstellingen. Dat zegt staatssecretaris Henk Bleker van landbouw tijdens een debat in de Tweede Kamer over Natura 2000.

“Ik heb een gesprek gehad met de Eurocommissaris. In dat gesprek heeft de Eurocommissaris gezegd dat Europa een andere implementatiestrategie wil. Niet meer dat gemillimeter en geboekhoud, maar in coöperatie met de lidstaten implementeren in partnership, waarbij je elkaar ruimte gunt in tijd, routes, wetten en in middelen zonder het inhoudelijk einddoel uit het oog te verliezen”, aldus Bleker.

De staatssecretaris meldt dat Eurocommissaris Janez Potocnik van natuur Nederland heeft gevraagd de of zij bereid is om de nieuwe strategie met hem als het ware pilotgewijs verder uit te werken. “Dat klonk mij als muziek in de oren”, aldus Bleker. “Niet dat geboekhoud over millimeters en de witsnuitlibelle dit en witsnuitlibelle dat. Nee, in partnership kijken of je de uiteindelijke biodiversiteitsdoelen op een verstandige manier en rekening houdend met de situatie ook in Nederland kunt realiseren. De
Eurocommissarissen weten dat alle landen vreselijk krap zitten in geld en dat het heel moeilijk is om het te implementeren. Het is dus veel slimmer om het in partnership te doen in plaats van met juridische procedures, infractieprocedures en wat dan ook te gaan zwaaien”, aldus Bleker.

Bleker heeft met de Eurocommissaris ook over de ontpoldering van de Hedwigepolder gesproken. Inhoudelijk wilde hij hier niets over zeggen. Wel liet hij weten dat de Eurocommissaris zijn filosofie over samenwerking bij de realisatie van natuurdoelen ook toepast op de Hedwigepolder en het natuurherstel Westerschelde.

Tijdens het debat diende PvdA-kamerlid Lutz Jacobi een motie in over versnelling van de aanleg van natuur in zeven gebieden Dwingelerveld (Drenthe) ,Springendal (Overijssel), Friesch-Drentse Wold (Friesland), Park Lingezegen (Gelderland), De Peel (Noord-Brabant), Plan Tureluur (Zeeland), Polder Stein (Zuid-Holland). Doel hiervan is dat er snel hoogwaardige natuur komt en dat er hiermee er een impuls gegeven kan worden aan de werkgelegenheid. De motie werd ondersteund door D66, SP, PvdA, Christenunie en Groenlinks. Bleker staat achter dit voorstel, maar vindt dat deze opdracht bij de provincies ligt en niet bij het ministerie.

Of registreer je om te kunnen reageren.