Home

Nieuws 174 x bekeken

Bienenbüttel-taugé in tot dusver 26 van de 55 ’uitbraakclusters’ als besmettingsbron getraceerd

Berlijn – Taugé uit Bienenbüttel is in tot dusver 26 van de 55 zg. ’uitbraakclusters’ van het Ehec-type 0104 als de besmettingsbron getraceerd. Dat is vandaag bekendgemaakt door het Robert-Koch-Institut (RKI), het Bundesinstitut für Risikobewertung (BfR) en het Bundesamt für Verbraucherschutz und Lebensmittelsicherheit (BVL).

Met ’uitbraakclusters’ bedoelen de instanties opeenhopingen van besmettingsgevallen die alle zijn ontstaan binnen eenzelfde tijdsbestek op dezelfde plaats, bijvoorbeeld in een kantine of restaurant.
Of de bacterie via het personeel van het tuinbouwbedrijf in Bienenbüttel of via het water dan wel via toeleveranciers of zaadgoed op het product is gekomen staat daarentegen nog steeds niet vast en is daarom onveranderd voorwerp van verder onderzoek.

Tegen de achtergrond van de inmiddels zeer grote mate aan waarschijnlijkheid waarmee taugé uit Bienenbüttel de Ehec-epidemie heeft veroorzaakt roepen de Duitse overheidsautoriteiten een task force in het leven. De task force wordt ondergebracht bij het BVL en krijgt ook de steun van de EFSA, de Europese voedselveiligheidsbewaker. De exacte opdracht is om de leverantieketens van de taugé uit Bienenbüttel diepgaand te analyseren. Daarbij wordt gefocust op de uitbraakclusters.

Of registreer je om te kunnen reageren.