Home

Nieuws 239 x bekeken

Bestemmingsplan Marickenland naar prullenbak verwezen

Den Haag – De Raad van State heeft het beroep dat LTO Noord afdeling Utrecht instelde tegen bestemmingsplan Marickenland geheel gegrond verklaard. Volgens de rechters hadden landbouwgronden niet zonder diepgaande studie naar gevolgen voor individuele bedrijven een natuur- of recreatiebestemming mogen krijgen.

De Raad van State oordeelt dat de gemeente en provincie niet alleen naar het algemene belang van het opzetten van een natuur en recreatiegebied mogen kijken. Voorzitter Henk Veldhuizen van LTO Noord afdeling Utrecht is opgetogen: ”De uitspraak toont aan dat de overheid met de in Marickenland gekozen aanpak op een dood spoor zit.”

De overheid koos volgens Veldhuizen voor een ’top-down’-werkwijze waarbij overheden en natuurorganisaties samen uitmaken welke inrichting en uitwerking goed voor het land is. ”Wat LTO Noord betreft is deze aanpak verleden tijd.” Veldhuizen hoopt dat boeren bij nieuwe plannen voor natuurontwikkeling meer worden betrokken.

Marickenland is gelegen in de gemeente De Ronde Venen. LTO Noord bestreed het bestemmingsplan voor de realisering van 320 hectare natuur (Ecologische Hoofdstructuur) en 180 hectare recreatie. De bouw van 950 woningen kan volgens de rechterlijke uitspraak wel doorgang vinden.

Of registreer je om te kunnen reageren.