Home

Nieuws 207 x bekeken

Beeld behoefte arbeidskrachten Roemenië en Bulgarije verschilt sterk

Den Haag - De visie op de behoefte van arbeidskrachten uit Roemenië en Bulgarije in Nederland verschilt sterk. Dat blijkt tijdens een hoorzitting van de tijdelijke commissie Lessen uit Recente Arbeidsmigratie van de Tweede Kamer.

Volgens het Centraal Planbureau is er tot 2015 geen extra vraag naar medewerkers uit Roemenië en Bulgarije. CPB verwacht dat vraag en aanbod in deze periode in evenwicht zal zijn. Arbeidsbureau Otto Workforce voorziet echter dat de vraag naar arbeid uit deze EU-lidstaten tot 2015 zal verdubbelen en tot 2020 opnieuw zal verdubbelen naar 600.000. VNO NCW bevestigt dit beeld.

De commissie buigt zich over de effecten van een openstelling van de grenzen voor arbeidsmigranten uit Roemenië en Bulgarije. Ze baseert zich hierbij onder andere op lessen die geleerd kunnen worden na het openstellen van de grenzen voor werknemers uit onder andere Polen.

FNV Bondgenoten vreest dat wanneer de grenzen voor Roemenen en Bulgaren gesloten blijven, het aantal schijnconstructies waarmee deze mensen alsnog aan het werk gaan zal toenemen.

Naar schatting zijn op dit moment slechts 30 procent van de arbeidsmigranten in Nederland officieel geregistreerd.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.