Home

Nieuws 355 x bekeken

Atsma: 's nachts laden en lossen moet kunnen op agrarische bedrijven

Den Haag - Agrarische bedrijven moeten 's avonds en 's nachts producten kunnen afleveren zonder dat ze daarmee in problemen komen omdat ze de geluidsnormen zouden overtreden.

Dat vinden VVD en CDA. “De agrarische sector is onderdeel van de 24-uurs economie en moet daar ook naar kunnen handelen. Als de zuivelfabriek de melk om elf uur ‘s avonds op komt halen, dan mag dat geen probleem zijn”, zegt VVD-kamerlid Janneke Snijder. Ze voegt er aan toe dat een veehouder hier ook geen invloed op heeft. CDA-kamerlid Ger Koopmans geeft aan dat het ook in het kader van filebestrijding gunstig is dat er ook ‘s nachts transporten kunnen plaatsvinden.

In het nieuwe activiteitenbesluit staat dat er tussen zeven uur ‘s avonds en zes uur ‘s morgens één keer overschrijding van de geluidsnorm mag plaatsvinden. “Als ze dus ‘s avonds melk komen ophalen en ‘s nachts nog eens koeien ophalen voor de slacht, ben je al in overtreding. Dat kan niet”, vindt Snijder. Atsma deelt deze mening van de kamerleden, maar benadrukt dat niet bij ieder nachtelijk transport sprake hoeft te zijn van overschrijding van de geluidsnormen. Mobiele geluidsbronnen, zoals trekkers en heftrucks tellen bovendien niet mee. “Maar als in de praktijk blijkt dat hier problemen door ontstaan zal ik vanuit Den Haag het bevoegd gezag in de regio op de mogelijkheden wijzen voor maatwerk bij de regelgeving”, aldus Atsma.

De Kamer is verdeeld over het instellen van generieke normen voor geluidsoverlast in het landelijk gebied, of de mogelijkheid tot maatwerk. CDA pleit voor een generieke norm voor het landelijk gebied. Staatssecretaris Atsma benadrukt dat er óf gekozen moet worden voor behoud van de huidige afspraken met de mogelijkheid tot maatwerk, of dat er generieke normen moeten komen.

Of registreer je om te kunnen reageren.