Home

Nieuws 171 x bekeken

Arbeidsbesparing belangrijkste motivatie voor innovatie

Den Haag – Arbeidsbesparing is voor ondernemers in de land- en tuinbouw de belangrijkste motivatie voor innovatie. Dat zegt Michiel van Galen van landbouweconomisch instituut LEI van de Wageningen UR.

Bij 80 procent van de innovaties is sprake van arbeidsbesparing of verbetering van arbeidsomstandigheden. Vervanging of uitbreiding van de productie speelt een rol bij 70 procent van de innovaties en kostprijsverlaging staat met 60 procent op de derde plaats. ”Opvallend is dat als gevolg van het maatschappelijke debat de argumenten als verbetering van dierenwelzijn, milieu en energiebesparing steeds belangrijker worden voor innovatie”, zegt Van Galen. In 2004 werden deze argumenten minder vaak genoemd dan nu.

De benoeming van de agro- en foodsector tot een van de topsectoren in Nederland zal volgens het LEI een positief effect hebben op de innovatiekracht in de sector. ”Het heeft wel tot gevolg dat er meer verantwoordelijkheid bij het bedrijfsleven en de keten zelf komt te liggen. Daardoor worden de innovaties wel privaat goed”, zegt Van Galen. Hij benadrukt dat er hier vooral een rol ligt voor de driehoek wetenschap, bedrijfsleven en overheid.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.