Home

Nieuws 231 x bekeken 1 reactie

Agriver blij met winst over 2010

Hasselt – Verzekeraar Agriver is ’bijzonder tevreden’ met het resultaat van 1,2 miljoen euro over het afgelopen jaar. Dat zegt directeur Marien Boersma.

”Het was helemaal geen gemakkelijk jaar, alle extremen kwamen voorbij.” Maar meestal werd de schadedrempel niet gehaald, waardoor het niet tot uitkering kwam, aldus Boersma.

Boersma meldt een toename van 10 procent in het aantal deelnemers aan de brede weerverzekering. Afgelopen jaar deden in totaal bijna 500 agrariërs mee aan deze verzekering. Agriver was met 160 polissen de grootste partij. Boersma is niet tevreden met de groei. ”Om de regeling een succes te kunnen noemen, was een groei met echt een verdubbeling nodig geweest.”

Volgens hem bestaat er een misverstand over de functie van de brede weersverzekering, waarvan de premie grotendeels door de overheid wordt vergoed. ”De verzekering is opgezet voor calamiteiten die eens of twee keer per eeuw voorkomen. Maar bij elke schade denkt men nu bij deze verzekering te kunnen claimen. Als dat de bedoeling was, moest de premie een veelvoud zijn.”
Dit jaar is droogteschade geclaimd in met name granen. Of de schadedrempel van 30 procent is gehaald, wordt pas duidelijk bij de oogst.

Bij de onderlinge verzekeraar Agriver zijn 4.500 akkerbouwers, 1.000 tuinders en 2.000 paardenhouders aangesloten. De winst wordt toegevoegd aan de reserves.

Eén reactie

  • melkveehouder .

    'Volgens hem bestaat er een misverstand over de functie van de brede weersverzekering, waarvan de premie grotendeels door de overheid wordt vergoed. ”De verzekering is opgezet voor calamiteiten die eens of twee keer per eeuw voorkomen. Maar bij elke schade denkt men nu bij deze verzekering te kunnen claimen. Als dat de bedoeling was, moest de premie een veelvoud zijn.”
    Tja, dat wist ik allang; de brede weersverzekering is bedoeld om de overheid te vrijwaren van aansprakelijkheden door overheidsingrijpen zoals het aanpassen van watergangen om het stedelijk afvalwater te kunnen opvangen. En dan te bedenken dat ons eigen LTO dit soort verzekeringen stond te promoten in het door de leden betaald vakblad en op voorlichtingsavonden. Bah!

Of registreer je om te kunnen reageren.