Home

Nieuws 283 x bekeken

'Agrarisch natuurbeheer onnodig duur'

Den Haag – Agrarisch natuurbeheer in de huidige vorm is onnodig duur voor de overheid. Een andere opzet kan de kosten met eenderde procent drukken. Dat schrijven twee economen in het tijdschrift ESB (Economisch Statistische Berichten).

”Agrarisch natuurbeheer is niet noodzakelijkerwijs het meest efficiënte instrument”, schrijven hoogleraar Daan van Soest (VU en UT) en Justin Dijk (promovendus aan de VU). De vergoeding voor natuurbeheer bestaat uit een onkostenvergoeding. Die is niet gebaseerd op reëel gemaakte kosten, maar is een vast bedrag voor opbrengstderving als gevolg van het achterwege laten van bemesting en bestrijdingsmiddelen.

De boer kent zijn kosten beter dan de overheid, stellen de auteurs, en zullen alleen inschrijven voor contracten als hun kosten lager zijn dan de opbrengst. Per saldo zal de overheid hierdoor meer kwijt zijn dan economisch strikt noodzakelijk. Dit is niet alleen zo in Nederland, maar in de hele EU. Ook onderzoek in Amerika toont het aan, aldus de auteurs.

Een alternatief systeem kan de overheid veel geld besparen. De auteurs noemen twee mogelijkheden: zelfregulerende subsidies en contractveilingen. Bij zelfselecterende subsidies wordt er niet één contract aangeboden met één biodiversiteistdoelstelling, maar een menu van contracten. Bij veilingen wordt een beperkt aantal beheercontracten geveild, waardoor boeren geprikkeld worden om hun marge te beperken.

Of registreer je om te kunnen reageren.