Home

Nieuws 172 x bekeken

AbL wil actie tegen opmars 'agrokapitalisten'

Bienenbüttel – De Duitse boerenorganisatie Arbeitsgemeinschaft bäuerliche Landwirtschaft (AbL) waarschuwt voor agrarische concerns als KTG Agrar.

Plaatselijke en regionale overheden, politici en burgers worden door de AbL opgeroepen de opmars van dergelijke door kapitaalinvesteerders gefinancierde agrarische ondernemingen waar mogelijk te verhinderen. ”Dat soort ondernemingen zijn vooral uit op snelle winst voor hun aandeelhouders. Juist dat is een massieve bedreiging voor het behoud en de duurzame ontwikkeling van het midden- en kleinbedrijf, dorpen, plattelandsgebieden en ook de vruchtbaarheid van de grond,” licht AbL-topman Eckehard Niemann toe.

Directe aanleiding voor het alarm zijn plannen van KTG Agrar voor verdere bedrijfsovernames en aandelenemissies. De beursgenoteerde maatschappij heeft volgens AbL nu al 30.000 hectare landbouwgrond in beheer. Het probleem met zulke maatschappijen is naar de visie van AbL dat ze de bestaande bedrijfsstructuur verdringen en hun rendement vooral baseren op de grondprijzen en de Europese hectarepremies. ”Op zijn laatst bij de te verwachten korting van de subsidies voor bedrijven met veel areaal in het kader van de hervorming van het Europese landbouwbeleid in 2013 zal bij KTG Agrar en andere volledig gerationaliseerde grootschalige bedrijven waarschijnlijk een ernstige rendementscrisis ontstaan,’ gelooft Niemann.

Of registreer je om te kunnen reageren.